Změna velikosti písma

Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Zastávek na znamení od 10.12.2023

Zastávek na znamení od 10.12.2023



 

dle předchozí vzájemné dohody s organizátorem dopravy ve Středočeském kraji bude od neděle 10. 12. 2023 (celostátní změna jízdních řádů) upraven charakter všech zastávek v systému PID ze „stálých“ nově „na znamení“ na celém katastru následujících lokací:

  • okres Benešov
  • město Čáslav
  • město Kralupy nad Vltavou
  • město Kutná Hora
  • město Slaný

 

Zastávky na znamení podporují nejmodernější trendy ve veřejné dopravě běžné v západní Evropě a mají kladný přínos pro řadu cestujících. Autobus nemusí zbytečně zastavovat na zastávkách s minimální frekvencí, ale může je plynule projet, což má pozitivní vliv na plynulost dopravy. I v původní neintegrované dopravě byla praxe taková, že vozidla zastávkami projížděla, pokud řidič nezaznamenal požadavek na výstup / nástup cestujícího.

Pro cestujícího stojícího v prostoru zastávky na znamení není v rámci dopravního systému PID vyžadováno dávání znamení řidiči, neboť z titulu Smluvních a přepravních podmínek má řidič autobusu v takovém případě povinnost automaticky zastavit. Stručně řečeno, při stání na zastávce není povinností na vozidlo mávat, ale znamení se dává pouze v případě potřeby výstupu ve vozidle stisknutím tlačítka, které lze v mnohých typech aktivovat i tlačítkem na samotných dveřích (již obvyklá praxe v pražských tramvajích, autobusech i metru).

 

 

Zastavky-na-znameni_Benesov.jpg